[...] w maksymalny sposób produktu. Jest to bardzo istotne zwłaszcza prze odchudzaniu (po przez limit KCAL w diecie). Np. Kazeina ma BV -77 a taki produkt białkowy może sięgać nawet do 100 i wyżej. Dla porównania białko jaja ma BV -88 czyli jest znacznie lepiej przyswajalne ! A pierwowzór laktoalbumina (w mleku kobiecym) -104. Pozdrawiam !
Np. Kazeina ma BV -77 a taki produkt białkowy może sięgać nawet do 100 i wyżej. Dla porównania białko jaja ma BV -88 czyli jest znacznie lepiej przyswajalne ! A pierwowzór laktoalbumina (w mleku kobiecym) -104. Nie rozumiem tego jak coś moze miec wartosc biologiczna powyżej 100... Jak coś moze sie wchłaniać powyżej 100%? Moze sie myle ale wartosc [...]
[...] różnice. Jest coś takiego jak wartość biologiczna białka BV. Oto wartość biologiczna niektórych białek: Wartość biologiczna wybranych białek izolat białka serwatki 159 mieszanka białek jaja i pszenicy 118 koncentrat białka serwatki 104 laktoalbumina (białko z mleka) 104 albumina jaja kurzego 100 białko z drobiu 79 białko soji 75
[...] w pokarmach białek zależy od ilości zawartych w nich aminokwasów i proporcji ilościowych pomiędzy nimi. Najbardziej wartościowym dla człowieka białkiem jest białko jaja kurzego i białko zawarte w mleku kobiecym. Jako wzorzec służący do porównywania wartości białek przyjęto białko jaja kurzego. Aby wysoka wartość biologiczna białka mogła [...]
[...] Amino Acids ) i aminokwasów rozgałęzionych BCAA białka serwatkowe podnoszą po-posiłkowe stężenie aminokwasów we krwi do znacznie większego poziomu niż kazeina czy białka jaja. Globalnym efektem powyższych właściwości jest znacząca poprawa ogólnego bilansu azotowego organizmu - szczególnie w okresie wzmożonego katabolizmu (wysiłek fizyczny, [...]
[...] " 8. Podać bv czterech głównych zródeł białka w diecie. Białko zwierzęce z kurczaka BV-79 Białko z izolatu serwatki BV-159 Białko z koncentratu serwatki - BV-104 Białko jaja kurzego - Bv- 88 9. Skad pochodzi nazwa "białko serwatkowe"? Nazwa białko serwatkowe wywodzi się z serowarstwa. Serwatka jest produktem ubocznym przy produkcji [...]
[...] białka dla równoważenia bilansu azotowego w stosunku do białka endogennego, podlegającego recyklingowi. Jak to wygląda praktycznie?. Wiemy, że wartość biologiczna białka jaja (BV) wynosi 88; z tego wynika, że dla wyrównania bilansu azotowego musimy spożyć go nie 70, ale ok. 80g (70g: 88%=79,55g) BV 79 to wskaźnik wartości biologicznej białka [...]
[...] Amino Acids ) i aminokwasów rozgałęzionych BCAA białka serwatkowe podnoszą po-posiłkowe stężenie aminokwasów we krwi do znacznie większego poziomu niż kazeina czy białka jaja. Globalnym efektem powyższych właściwości jest znacząca poprawa ogólnego bilansu azotowego organizmu - szczególnie w okresie wzmożonego katabolizmu (wysiłek fizyczny, [...]
[...] wartości danego białka dla równoważenia bilansu azotowego, w stosunku do białka endogennego, podlegającego recyklingowi. Praktycznie: Wiemy, że wartość biologiczna białka jaja (BV) wynosi 88; Z tego wynika, że: dla wyrównania bilansu azotowego musimy spożyć go nie 70, ale ok. 80 g (70 g: 88% = 79,55 g) BV 79 to wskaźnik wartości biologicznej [...]
[...] pozywienie, które sie psuje ale zanim sie popsuje Jedz wyhodowane w sposób naturalny mieso, wlaczajac w to ryby, owoce morza, drób, wolowine, baranine, dziczyzne, podroby i jaja. Spozywaj cale, naturalnie przetworzone produkty mleczne od krów pasanych na pastwiskach, najlepiej surowe lub/i fermentowane, takie jak pelnotlusty jogurt, maslo [...]
[...] ***Massive Gainer: ACTIVITA Massive Gainer – to najwyższej jakości kompozycja czystego izolatu białka serwatki (WPI), koncentratu białka serwatki (WPC), albuminy jaja oraz długołańcuchowych węglowodanów o zróżnicowanym okresie wchłaniania. Dodatkowo wzbogacony potężną dawką kreatyny, oleju MCT, N-Acetyl-L-Glutaminy oraz aktywatorów [...]
Okazało się, że zawarty w jajach cholesterol nie stanowi większego zagrożenia chorobami układu krążenia i nie przyczynia się do arteriosklerozy u osób z normalną funkcją metaboliczną. Wysoka zawartość cholesterolu w żółtku ulegała zmniejszaniu poprzez pracę hodowlaną, w wyniku której udało się ją obniżyć z 270 mg (w latach 70.) do 210 mg w jednym [...]
Witam, no idę na całość Powiem więcej schudłem 1kg od samego czytania hehehe. A tak na poważnie - przygotowuję dietę, i pojawiła się kolejna porcja pytań i zadaję je teraz a nie po "opublikowaniu" diety, będzie łatwiej, prościej i czytelniej, no i nikt się nie pogubi a skoro owe forum ma służyć pokoleniom warto zachować harmonię. Ok oto [...]
[...] Amino Acids ) i aminokwasów rozgałęzionych BCAA białka serwatkowe podnoszą po-posiłkowe stężenie aminokwasów we krwi do znacznie większego poziomu niż kazeina czy białka jaja. Globalnym efektem powyższych właściwości jest znacząca poprawa ogólnego bilansu azotowego organizmu - szczególnie w okresie wzmożonego katabolizmu (wysiłek fizyczny, [...]
[...] przedstawia się właśnie do serwatki i dlatego producenci umieszczają ją na słojach itp. w jak najbardziej widocznym miejscu, a to wszystko dlatego, że inne składniki jak np. jaja stają się coraz trudniej dostępne. A serwatka heh, ten odpad z wyrobów sera jest tani i szeroko dostepny Bv to pomiar ma na celu ustalenie przeciętnej, względnej ilości [...]
zbyt cięzki trening, w ogóle trening to też jest STRES dla organizmu. Od Nuril nauczyłam się, że przy chorobach autoimmunizacyjnych trzeba na to szczególnie uważać - każdy cień przetrenowania to osłabiene nadnerczy i całego organizmu, w tym układu odpornościowego. To by się niby zgadzało, z tym, co kiedyś wyczytałam w książce: "Jak żyć z [...]